Avtala mera

Det ligger en stor sanning i att det man är överens om på bröllopsdagen är samma saker som man bråkar om när man ska skiljas. Det är ingen som går in i en relation med avsikt att avsluta den på ett fult sätt. Ändå är vi många, många som upplevt både vår egen och andras sorg, besvikelse, irritation, svek…. i personliga relationer men också i den relation man har med sina stallkamrater. Inga ljusa stunder precis. När man köper häst är man i sjunde himlen… man vill bara vara med hästen och allt annat verkar vara petitesser. Precis som när man gifter sig skulle jag säga.

Det löser sig.

Det löser vi efterhand.

Det ska vi nog komma överens om.

Vi är alla ärliga här!

Alla hjälps åt!

Vi har ingen prestige mot varandra.

Visst har vi sagt det? Visst menade vi det? Men när människor blir ledsna, rädda, sjuka, skadade, måste göra sig av med sin häst eller pressade i allmänhet är det andra regler som gäller. Det gäller mig. Det gäller alla. Det är allmänmänskligt. Hur ska vi då göra för att kunna göra detta på ett bra sätt? Ingen vill väl bli proffs på att bryta relationer? Vare sig om det gäller äktenskap, samboskap eller stallgemenskap.

Det finns en bra grundregel – och det är att skriva avtal. Det är inte ett misstroende att skriva avtal när man är överens, det är helt enkelt att visa välvilja. Att visa omsorg om relationen och önskan om att vi ska kunna fortsätta ha en annan sorts relation efteråt. En annan sort men fortfarande en bra relation. För det måste ju vara roligt och givande att ha häst.

LRF bjuder på en del mallar för avtal som kan förebygga många otrevligheter. Man kan också skriva egna avtal. Så länge alla är myndiga och inga lagar avtalas bort är det ok. Bolagsverket har samlat vad man ska tänka på.

Jag avslutar med ett avtal som är ett av de roligaste som finns – köp av häst. Tack Agria för det!

For a happy horse life!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s